יוגה נשית
היוגה הנשית פותחה ע״י מירה ארצי פדן. השתתפתי בקורס של מירה למורות ליוגה לפני כ12 שנים ומאז מירה מלווה אותי בדרכי כמורה ליוגה ומטפלת בנשים. במאמר זה אספר אודות היוגה הנשית ותרומתה לבריאות האישה לאורך מעגלי חייה המשתנים.
כנשים במרוץ של חיינו אנו אוספות זיכרונות, רגשות וסודות בגופנו ובעיקר באזור הבטן והאגן. אזור זה הוא גם האזור שקשור במערכת הרבייה שלנו ועבר תהליכים מאוד משמעותיים בחיינו החל מקבלת הווסת הראשונה דרך לידות אל גיל המעבר ואל הגיל השלישי.
באמצעות היוגה הנשית אנו יכולות להתחבר ולהאיר אזור זה דרך תנועה, נשימה וחידוש הקשר לרצפת האגן. ברבות השנים והתהליכים שאנו עוברות, קשר זה כמעט מתנתק ויכולות להיות לזה השפעות פיזיות לא נעימות שיכולות לבוא לידי ביטוי בחולשה של אזור האגן ואף במחלות. הקשר ישפיע גם על האיזון הפיזי והנפשי שלנו.
המחזור החודשי והשינוי המתמיד
כנשים הדבר היציב ביותר בחיינו הוא השינוי. המחזור החודשי משפיע עלינו בצורה שונה מדי יום במהלך החודש. יש לזה הביטים פיזיים ונפשיים. רובנו חוות את השינוי בחיי היומיום כשינויי מצב-רוח, כאבים שבאים והולכים סביב הוסת. אם נעמיק את ההתבוננות ונשים לב למחזוריות, נופתע לגלות שהיא מתבטאת לאורך כל החודש. יש ימים שבהם אנחנו בשיאנו, במיטבנו, עור הפנים והשיער יפים מתמיד. יש ימים שאנו יוצאות מאיזון ויש ימים שאנו סגורות, עייפות וחלשות. נגלה שלהורמונים תפקיד מכריע בעניין וכל התופעות קשורות בשינויים ההורמונליים שמשפיעים עלינו מכל הבחינות. עצם המודעות לעניין כבר יכולה להקל עלינו לקבל את השינויים שמתרחשים בגופנו בצורה שונה.
ליוגה הנשית כלים להתבוננות וכן תרגולים שמתואמים למחזור החודשי של האישה. זה מתבטא למשל בתרגולים שונים לימי הוסת לעומת ימי הביוץ. בימים שלקראת הוסת ובמהלכה נתרגל תרגול יותר רגוע, יותר מחובר לאדמה, יותר מופנם, מרגיע ומאזן. בימי הביוץ התרגול יהיה יותר אינטנסיבי, מניע, מעורר, מעלה את הדופק.
בדומה להתייחסות למחזור החודשי יש התייחסות לשלב בחיים בו נמצאת האישה. גם כאן להורמונים תפקיד משמעותי. כך תרגול של אישה הרה, אישה שמתכננת הריון, או אישה בגיל המעבר יהיה שונה ויותאם למצבה.
רצפת האגן, מולה-בנדה
בבסיס התרגול נכיר את האגן שלנו ואת המולה-בנדה. מולה היא שורש. בנדה – איסוף, נעילה. בתרגול המולה-בנדה אנו מחדשות את הקשר עם רצפת האגן שלנו שברבות השנים כמעט התפוגג. תוך הבאת תשומת לב לאזור, הקשר העצבי מתעורר ויש לכך השלכות רבות על תפקודים שונים של אברי האגן. זה יכול להתבטא במניעת דליפות, צניחות ואף בשיפור חיי המין שלנו. מעבר לכך תרגול יומיומי של המולה-בנדה יתבטא בחיזוק השרירים המייצבים שמשפיעים על היציבה שלנו ברמה הפיזית והן ברמה המנטלית. נגלה כיצד איסוף של המולה-בנדה מיצב אותנו וממרכז אותנו ויכול לשמש עוגן בחיינו.
נלמד להשתמש בשרירי רצפת האגן, לאסוף ולשחרר. לא נדע להרפות אותם אם לא נלמד לאסוף אותם. אלו הם שרירים מאוד משמעותיים בגוף האישה ולמרות זאת אצל רובנו נגלה שהקשר אליהם איננו ברור מאליו ואף יכול להציף זיכרונות, תחושות, מצבי רוח שונים. ברבות הזמן נלמד להיעזר בהם כשצריך: אם זה לפני הרמת משא כבד, התעטשות, ואף התמודדות עם מצב לא פשוט בחיינו ברמה המנטלית. לתרגול המולה-בנדה והנעת אברים שונים באזור מפרק הירך משמעות רבה באיזון ההורמונלי שלנו ולכן גם על האיזון הנפשי והאנרגטי. תנועתיות רבה באזור מפרק הירך וחיזוק שרירי רצפת האגן תביא זרימת דם טובה יותר לאזור, תעורר מחדש את מערכת העצבים באזור וכן תחזק את המערכת החיסונית משום שקשריות הלימפה ממוקמות באזור זה.
יוגה כתומכת טיפולי פריון ותסמונות נשיות
בעיות פריון ומחלות נשיות שונות לרוב אוטואימוניות (לדוגמא: פיברומיאלגיה, אנדומטריוזיס) יכולות לקבל תמיכה וסיוע רב באמצעות תרגול מתאים שגם מאזן הורמונלית, גם מלמד את האישה להרפות, לייצר פסקי זמן בתרגול ובחיים, וגם מייצר עוגן משמעותי בחיי האישה.
לסיכום היוגה הנשית היא הזדמנות לכל אישה ללמוד את גופה תוך כדי תנועה, מודעות ונשימה. הכלים הניתנים בתרגול מאפשרים לנו להתבונן במתרחש בגופנו מהבחינה הפיזית והנפשית ברגע הזה. אנו מקבלות כלים להתמודדות עם היומיום שלנו שנוכל לממש מחוץ למזרון. אנו מתחזקות ומתעצמות הן מהבחינה הפיזית והן מהבחינה המנטלית. אנו לומדות להתמודד טוב יותר עם השינויים המחזוריים בחיינו וגם עם השינויים הנכפים עלינו ללא הודעה.