top of page

אנדוֹיוֹגה מבית היוגה הנשית

סקירת הגישה הטיפולית

נכתב ע"י נורית סיון וקרן הלרשטיין אביטן

מפתחות אנדויוגה, מטפלות רגשיות ויוגה תרפיסטיות עם התמחות ביוגה נשית

אנדוֹיוֹגה היא גישת יוגה טיפולית שטיפחנו כמענה לכאב כרוני באגן הנשי, (נורית סיון וקרן הלרשטיין אביטן) בעודנו מתמודדות באופן אישי עם אנדומטריוזיס, מלוות אינספור נשים כאובות בדרך היוגה הנשית ולומדות ומתפתחות לעבר העולם הטיפולי. אנדוֹיוֹגה נועדה להביא הקלה על הסבל ולייצר תנועה ממעגל הכאב לעבר שלום עם הגוף על בסיס כלים מהיוגה בשילוב כלים מהפסיכותרפיה.

היום אנו מטפלות בנשים בגישה זו בקליניקות שלנו, לקחנו חלק במחקר שהראה את תרומת האנדוֹיוֹגה* לנשים כאובות, ואנו מובילות קורס התמחות ביוגה תרפיה שנועד להעמיק את ההבנה בכאב הכרוני ובכוחה של היוגה לתמוך ולסייע.

מפגשי אנדויוגה אישיים

עם נורית סיון

אז מה זה אנדומטריוזיס בעצם?
אנדומטריוזיס זו מחלה נשית בה תאי רירית הרחם, נמצאים מחוץ לרחם (כלומר מחוץ למקומם הטבעי). המחלה מתבטאת בכאבים עזים באגן ובבטן, הפרעות במערכת העיכול, בעיות פוריות, כאבים בעת קיום יחסים ועוד. זוהי מחלה כרונית והיא מופיעה אצל 15%-10% מהנשים בגיל הפוריות. הכאב יכול להופיע בעת הווסת ו/או הביוץ ולפעמים גם לאורך כל החודש. התסמינים משתנים בהתאם למיקום של המוקדים, ומעבר לתסמינים הפיזיים והכאבים יכולה להתלוות למחלה פגיעה קשה באיכות החיים של האישה. רבות מהנשים מדווחות על עייפות וחוסר אנרגיה, יש נשים שלא מצליחות לשמור על עבודה קבועה, או שקשה להן לתפקד גם במרחב הביתי, יכולה להיות השפעה גדולה על הזוגיות בעיקר כשיחסי המין כרוכים בכאב. כך לצד התסמינים יש פה מצב כללי מורכב ברבדים רבים בחייה של האישה.
בנוסף, נשים רבות מאובחנות באיחור ניכר (10 שנים בממוצע) היות ובמקרים רבים התסמינים לא נראים באולטרא-סאונד רגיל או בבדיקה גניקולוגית פשוטה, וגם בשל חוסר מודעות למחלה בקרב רופאים. המודעות הזו הולכת ועולה בשנים האחרונות בישראל, הרבה אודות לעמותת אנדומטריוזיס ישראל ולרופאים ומטפלים מומחים שמקדמים את התחום.

למה צריך יוגה ייחודית?

תרגול יוגה יכול להיות מרפא ומחייה עבור נשים עם אנדומטריוזיס וכאבים נשיים נוספים, כאשר ישנה הבנה של התנהגות המחלה, והתקפי הכאב. יחד עם זאת עבודה גופנית שלא לוקחת בחשבון משתנים אלו, יכולה להוות טריגר להתקפי כאב ולהכביד יותר על האישה. את זה ראינו בקליניקות שלנו וחווינו על בשרנו. במצבים בהם יש חשש מתמיד מהכאב הבא שממתין מעבר לפינה, יש חשש גדול לנוע בתוך תרגול, ישנה זהירות רבה, ולוקח זמן ליצור אמון בפעולה הגופנית לה הגוף כל כך זקוק.


זה היה האתגר שלנו, והוא הניע את ההתפתחות שלנו לעבר גישה סקרנית הדרגתית ורב מימדית, כי בתוכנו האמנו שיש ליוגה הרבה מאוד מה להציע לנשים האלה גם ברבדים האחרים איתם מתמודדת האישה ביומיום כמו הרובד האנרגטי (למשל עבור עייפות וחוסר חיוניות) והרובד הרגשי (למשל עבור חרדה שמתלווה לכאב, ייאוש ודיכדוך). את התובנות והתנוחות שאספנו בדרך לצד המרחב שאנו פותחות לרגשות שעולים ולהתמודדויות הנוספות שמצטרפות לכאב, אנו מציעות היום במפגשים באחת על אחת שנועדו לתת לאישה מענה מותאם אישית, הן לכאב והן לפגיעה באיכות החיים.

מי יכולות להיעזר באנדויוגה

  • נשים המעוניינות במענה פיזי ורגשי במשולב.

  • נשים שלא יכולות לקבל טיפול הורמונלי. (למשל נשים שמנסות להרות, או שלטיפול הורמונלי יש תופעות לוואי).

  • נשים שלא יכולות/ לא מעוניינות לעבור טיפול כירורגי.

  • נשים שעברו ניתוח וחזרו להן התסמינים.

  • נשים המעוניינות בליווי תומך פיזית ורגשית לקראת ניתוח.

  • שיקום פיזי ואנרגטי בהחלמה מניתוח כולל הגדלת טווחי התנועה וחזרה הדרגתית לתפקוד ברבדים השונים של החיים.

  • נשים שמקבלות טיפול הורמונלי, ועדיין יש להן תסמינים.

  • נשים בטיפולי פוריות.
  • נשים המתמודדות עם כאבים כרוניים כגון פיברומיאלגיה, מעי רגיז ועוד.

על התהליך הטיפולי

בשלב ראשון אנו רוצות ליצור מרווח מהכאב והכיווץ, וכן מרחב פנימי וחיצוני לריפוי. אנו נוטות להתייחס לתקופת התרגול הראשונה כתקופה שנועדה לבסס מקום בטוח למפגש המחודש עם הגוף. בתקופה זו התרגולים צפויים להיות יותר רסטורטיביים (משקמים). נציע לאישה תנוחות הרפיה שיסייעו לה בתוך התקפי כאב, כדי שתוכל לקטוע את ההתקפים בעת הופעתם, ולהחזיר בהדרגה את השליטה על הכאב לידיה.

בהדרגה נשלב תנועה רכה ומודעת כדי לעודד זרימת דם לאזור וכדי להחזיר טווחי תנועה לגוף. בשלבים מתקדמים יותר נעבוד גם על ייצוב וחיזוק של האגן מחדש. כל זאת בהקשבה, בהתמדה ובתשומת לב, על מנת לא לעורר את מעגל הכאב בזמן התרגול, ועל מנת לשחרר את הדפוסים שאינם מועילים יותר. למעשה אנו שואפות לבנות עבור האישה תרגול שישלב בין הרפיה, תנועה וייצוב, מתוך הנחה שאגן בריא הוא אגן יציב, שבתוכו יכול להתקיים מרחב פועם ונושם עבור המערכות הפנימיות כמו מערכת העיכול, מערכת הרביה, ומערכת השתן.

מעגל הכאב

אצל אישה עם אנדומטריוזיס מתקיים מצב בו רקמה רחמית, הנמצאים מחוץ לרחם, מגיבה לשינויים ההורמוניים מדי חודש, ומייצרת כאב מחזורי המופיע כל חודש מחדש ומאותת לגוף על איום. במצב בו אותות כאב נוצרים שוב ושוב, מדי חודש, המסלולים העצביים עוברים שינויים ומתייצבים בהתאם לאיתות החוזר. הגוף נעשה רגיש יותר לאיום ואיתות של כאב, גם כאשר האיום קטן ולא מסוכן. הרגישות למצבים שונים פיזיים ורגשיים עולה, ומערכת העצבים מפרשת מצבים רבים בעוצמה גבוהה ביחס לסכנה האמיתית. הכאב הופך להיות תגובה נלמדת ומתלווים אליו כיווץ מקומי המתפשט גם לאזורים סמוכים, המנעות גופנית וצמצום בתחומי חיים נוספים, חרדה, דכאון ומכאובים נוספים. נוצר מעגל כאב שקשה לצאת ממנו וכאב מביא עוד כאב.

איך אנחנו נעזרות בהבנת הכאב הכרוני כדי לצאת ממנו?

כפי שהמח והגוף למדו כיצד להגיב לכאב כרוני ניתן ללמד אותם משהו חדש. בעבודה שלנו אנחנו לא מנסות להילחם בכאב או לתקנו, אלא נעזרות בהבנת מעגל הכאב כדי ליצר מעגל ריפוי. כפי שהחוויות והזכרונות הכואבים של הגוף-נפש משפיעים עלינו ויוצרים עוד כאב וסבל, כך גם חוויות חיוביות ובריאות יכולות ליצור מסרים חדשים. אנו רוצות להעביר מסר חוזר ונשנה של רגיעה שיאותת לגוף ולמח ש״הכל בסדר״ וכך ליצור סינפסות חדשות במח וגם דפוס חדש גוף-נפשי. אנו מסתמכות על היכולת המובנית של המח והגוף להרפות לצורך ריפוי במצבי מנוחה. הרפיה ״מכבה״ את תגובת המצוקה והלחץ ומפנה את האנרגיה לצמיחה, תיקון, תפקוד יעיל של המערכת החיסונית ושאר המערכות בגוף כמו עיכול ורבייה שפעולם הצטמצמה תחת מצב חירום מתמשך. תרגול הרפיה ותנועה עדינה באופן קבוע מלמד את הגוף והנפש לנוח ולהנות במקום להיות במצב חירום כרוני. כך אנו מזמינות את מעגל הריפוי להתרחב ולהתבסס בגוף-נפש ולייצר שלום מחודש בין האישה וגופה.

בטיפול אנחנו פועלות בשלושה מישורים:

במישור הפיזי

פתיחה ושחרור של האזור הכואב והמכווץ באמצעות תנוחות יוגה משקמות ותנועה הדרגתית, כדי לאפשר זרימת דם תקינה לאזור לצורך התחדשות, ריפוי והחזרת טווחי תנועה.

 

במישור הרגשי

מתן מרחב לרגשות שעולים, חיזוק תחושת הביטחון בגוף, שיפור החוסן הנפשי, מעורבות האישה בתהליך, והחזרת התקווה, השליטה וניהול הכאב לידיה.

במישור האנרגטי

איתות למערכת העצבים שהסכנה חלפה, חיזוק מערכת החיסון ואיזון המערכת ההורמונלית, העלאת החיוניות ומילוי מצברים באמצעות תנועה ונשימה.

המפגש האישי

מחלת כאב במקרים רבים, משפיעה על האישה פיזית ורגשית. מנסיוננו היוגה יכולה להיות משאב עבור האישה, לחיזוק הכוחות, ולמפגש אחר עם התחושות הקשות והחרדות שמופיעות לצידן. היום אנחנו משלבות את העבודה הגופנית עם העבודה הרגשית בצורה מעמיקה בתוך המפגשים האישיים עם נשים. אנו מוצאות את הסיפור האישי של כל אחת רלוונטי וחשוב, באותה מידה שנברר איפה הכאב נמצא בגוף.​

בנוסף אנו שמחות לשתף בידע הרב שצברנו, מתוך אמונה שידע זה כח, ושברגע שהאישה יודעת יותר על המערכות הנשיות שלה, מחזקת את משאביה, ולצד זה לומדת שיש לה מה לעשות כשכואב, היא יכולה לעזור לעצמה, וכך היא מפתחיתה את תחושת חוסר האונים והיא עצמה הופכת להיות שותפה פעילה בתהליך ההחלמה שלה.​

מזמינה אותך למפגשים אישיים של אנדויוגה באחת על אחת,

נורית סיון, בנס-ציונה או בקיבוץ גלאון (אזור קרית-גת), או בזום.

התקשרי 054-4764929 או כתבי לי: nur.sivan@gmail.com, ונתאם פגישה באחת על אחת

אנדוֹיוֹגה מבית היוגה הנשית

היוגה הנשית היא שיטת יוגה שפותחה ע"י מירה ארצי פדן ונותנת תשובה להתמודדות האישה עם השינויים המלווים את חייה, שמתבטאים בבריאותה בשלבים השונים של חייה. בבסיס השיטה היכרות עם האגן הנשי וקרקעית האגן כבסיס מייצב בחייה של האישה. בתרגול ה׳יוגה הנשית׳ האישה מוזמנת לחדש את הקשר עם רצפת האגן שלה שבהרבה מקרים  הלך והתפוגג עם השנים.

שתינו, נורית סיון וקרן הלרשטיין אביטן, מורות ליוגה נשית ומטפלות, הכרנו במרחב היוגה הנשית של מירה ארצי פדן. בתחילה נפגשנו כדי לבנות סדנה ובה תרגול ייעודי לנשים עם כאבים כרוניים באגן. החיבור בין שתינו הוליד טיפול ייחודי על בסיס היוגה שהלך והעמיק. שזרנו לתוך היוגה הנשית כלים מעולמות הטיפול בהם שתינו המשכנו להעמיק כל הזמן וגם כמובן מהיוגה תרפיה. למעשה, התרגול שצמח על אדמת היוגה הנשית, עבר דיוק וספסיפיקציה כך שיותאם לנשים המתמודדות עם כאבים כרוניים באגן, בהתייחס למאפייניים הייחודיים הפיזיים והרגשיים שמתלווים לכאבים אלו. כיום אנו מכשירות מורות ליוגה לליווי נשים המתמודדות עם כאב, ומטפלות בנשים על הבסיס דרך זו, שסייעה גם לנו באופן אישי כאנדואיות בעצמנו.

*במחקר שנערך על שיטת תרגול זו בשנת 2021 נמצא שיפור מובהק במדדי כאב ואיכות חיים בקרב עשרות משתתפות שסובלות מאנדומטריוזיס.​ 

 

תרגולי אנדויוגה מצולמים ביו-טיוב

לקהילת מורות אנדויוגה ברחבי הארץ

bottom of page